CrossFit en tellen: de WOD in de WOD

Gepubliceerd op 19 november 2020 om 10:27

CrossFit en tellen: de WOD in de WOD...

 

Had ik nou 6 of 7 rondes gedaan? Is dit ronde 3 of 4? Klinkt bekend? Als je aan CrossFit doet (en ik neem aan van wel anders zou je dit niet lezen) is dit iets wat je vast wel eens hebt mee gemaakt of tot op de dag van vandaag mee stoeit zo nu en dan. Ik ben al bijna 10 jaar fulltime bezig met CrossFit, als box eigenaar en coach dus ja… ik snap dat helemaal. En ik denk dat ik daar een goede oplossing voor heb gevonden.

 

Waarom is tellen in een WOD zo lastig?

 

Je zou zeggen dat tot 10 tellen niet zo heel moeilijk is. Klopt. Normaal gesproken niet maar met een hoge hartslag en ademhaling én verzuurde spieren kan dat soms een hele uitdaging zijn. Verder helpt het niet echt dat je ook nog een hoop cijfers in je hoofd hebt en ook nog je reps aan het tellen bent… 

 

5RFT

30 DU

15 T2B

12 push-ups

9 power cleans

 

Vind je het gek dat je dan de tel kwijt raakt? Dat je gaat twijfelen als je snel (of langzaam) bent ten opzichte van de rest van de groep of je je rondes wel goed hebt geteld? Was dit de 4e ronde of de 3e? Ik snap dat wel haha. En als je dit aan iemand verteld die niet aan CrossFit doet zal die er misschien om lachen. Maar dat komt omdat die persoon niet aan CrossFit doet en dus geen idee heeft hoe je lichaam en geest zich door die WOD beweegt al werkend en tellend…

 

AMRAP20

21 air squats

15 push press

9 burpee pull-ups

 

In AMRAPs tel je je reps en je rondes waarbij in dit geval de laatste je score bepalen. Dus je score zou kunnen zijn 16 rondes + 22 (21 squats + 1 push press). Dan is tellen al helemaal een uitdaging omdat je geen einddoel hebt maar simpelweg doortelt totdat de tijd stopt. In dit geval na 20 minuten. 

 

Whiteboard stiften 

 

Natuurlijk zijn er whiteboard stiften en die worden in de meeste boxen gebruikt om scores bij te houden: rondes, reps etc. Op grote whiteboards en in sommige boxen ook kleine draagbare whiteboards die atleten mee kunnen nemen en gebruiken. Deed ik vroeger ook in mijn eigen box… maar ik weet dus ook uit ervaring dat we er ladingen whiteboard stiften doorheen joegen elke maand. En buiten het feit dat het dan een kostbare bedoeling wordt op jaarbasis spelen er nog andere factoren mee waardoor ik serieus ben gaan nadenken over een alternatief.

Allereerst zijn die whiteboard stiften niet goed voor het milieu en behoren eigenlijk bij chemisch afval. Biologisch en ecologisch verantwoord is het in ieder geval zeer zeker niet! Om daar jaarlijks een paar vuilniszakken van te verbruiken en weg te gooien vind ik onzin als er een beter alternatief is imo. 

 

Verder waren in de warme zomermaanden die stiften en borden ook niet meer om aan te pakken. Letterlijk. Van opgedroogd zweet tot andere lichaamssappen… hygiënisch was het niet.  En nee, voor box eigenaren is het niet te doen om elke dag ook nog eens die stiften af te gaan liggen doen naast alles wat er al op je to-do lijst staat. Bij een box waar ze bijvoorbeeld pokerchips gebruiken om rondes en reps te tellen idem dito: ooit aan zo’n pokerchip geroken? Nee inderdaad. Lekker is anders! (en met corona en ander pandemisch gepeupel ook iets wat je vandaag de dag en in de toekomst niet meer aan je leden wil aanbieden als box eigenaar vind ik)

 

Ranger beads

 

Omdat ik me naast CrossFit ook bezig hou met (urban) survival kwam ik ergens op het internet de Ranger beads tegen. Ze zien er uit als een koord met kralen of knopen die je kunt schuiven van boven naar beneden. Er zijn verschillende varianten van. Dit zijn stappentellers die gebruikt worden in het leger en door hikers om stappen te tellen. Ze werden als eerste gebruikt door de Airborne Rangers. In het kort: je meet een x aantal stappen op, bv 100 stappen en je weet dan hoeveel meter je aflegt. Bv 100 stappen = 85 meter. Als je dan in de wildernis loopt verzet je na elke 100 stappen een knoop. Na 5 knopen weet je dat je 5 x 85 = 425 meter hebt gelopen. Zo kun je, in combinatie met een kompas en een kaart heel precies te werk gaan als het gaat om navigatie en verplaatsing van punt A naar B.

 

Eerste prototype

 

Op een dag keek ik daar naar en dacht: hey, als ik dat wat aanpas zou ik ze ook kunnen gebruiken om rondes te tellen tijdens de WOD. En maakte ik een prototype. Mijn prototype is gemaakt van paracord met een dubbele koord als basis met daaraan knopen ook van paracord om te tellen. Door de knoop strak aan te trekken ondervind de knoop weerstand als je hem verschuift dus hij blijft op zijn plaats en schuift bijvoorbeeld niet terug. Een paar avonden frotten en tig Youtube video’s als leraar later en voila: mijn eerste prototype was klaar.

 

Ik maakte hem vast aan mijn rugzak die ik elke dag naar de box mee nam en begon hem te gebruiken tijdens WODs. Na een week (en 4 WODs) verder was ik ervan overtuigd dat dit de oplossing was waar ik naar zocht: effectief, milieuvriendelijk, handig en het zag er nog cool uit ook.

 

Effectief: het verschuiven van een knoop na elke ronde is super makkelijk en voelt fijn aan, je krijgt er een soort dopamine hit van. Wel even wennen en het moet in je systeem komen om een knoop te verschuiven maar als je er aan gewend bent… super.

 

Milieuvriendelijk: als je er eenmaal 1 hebt heb je nooit meer iets nodig. Rondes, reps… je kunt ze er allemaal mee tellen. Ik gebruik echt paracord om ze te maken en gebruik biologisch afbreekbare lijm op waterbasis om de knopen vast te lijmen als extra methode om te zorgen dat ze niet los gaan. 

 

Handig: omdat ik aan de bovenkant van de WOD Beads een grote lus heb gemaakt die om een J-hook past (die haken aan het rek waar je je halterstang in hangt) kun je ze daar makkelijk aan hangen in de box. Maar ik heb al heel veel andere creatieve manieren gezien om de lus te gebruiken: om een drinkfles, om de display van een roeimachine of ski erg en om het handvat van een assault bike. En in een lus om mee te nemen aan je rugzak of sporttas. Sommige atleten maken een karabijnhaak aan de lus zodat ze hun WOD Beads aan hun rugzak kunnen hangen. Handig dus!

 

Oepsie!

 

Nadat ik na die succesvolle testweek op vrijdagavond nadat ik de box had gesloten een foto van mijn prototype plaatste in mijn Insta stories kreeg ik al vragen of ik er 1 voor anderen kon maken. Maar dan met andere kleuren. En zo maakte ik een paar modellen met verschillende kleuren en zette die op mijn Insta. Al snel kreeg ik meerdere bestellingen en de rest is history. 

 

Webshop

 

Na een aantal producten via Insta verkocht te hebben maakte ik een webshop en zette daar een aantal standaard modellen op: de Ranger (de originele WOD Beads), de Primal en de Cindy. En een aantal limited editions en natuurlijk de custom orders waar je zelf de kleuren en combinaties kunt bepalen. Take a look.

 

RenatoReactie plaatsen

Reacties

Maike Lind-Brils
3 jaar geleden

Hoi, is het ook mogelijk om er een armband van te maken? Of kunnen jullie er een armband van maken?

Mvg Maike